Uniunea Europeană și Malaysia semnează un acord de parteneriat și cooperare

0
42

Astăzi, Uniunea Europeană și Malaysia au semnat la Bruxelles Acordul de parteneriat și cooperare (APC) UE-Malaysia.

Acest acord va consolida dialogul politic privind chestiuni de interes mondial și va oferi mai multe posibilități de cooperare reciproc avantajoasă într-un număr mare de domenii de politică, inclusiv mediul, energia, schimbările climatice, transporturile, comerțul, ocuparea forței de muncă și afacerile sociale, drepturile omului, agricultura, neproliferarea, combaterea terorismului, lupta împotriva criminalității organizate și migrația.

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Josep Borrell a declarat: „Uniunea Europeană și Malaysia își întăresc în continuare legăturile pentru a colabora mai strâns.Acordul de parteneriat și cooperare consolidează domeniile existente de cooperare și de angajament, aprofundând și diversificând și mai mult relațiile în domenii de interes reciproc.”

Ceremonia de semnare marchează încheierea cu succes a negocierilor care au început în octombrie 2010. Acordul a fost parafat la 6 aprilie 2016 de negociatorii-șefi ai Uniunii Europene și Malaysiei, în cadrul unei ceremonii organizate la Ministerul Afacerilor Externe al Malaysiei din Putrajaya.

APC va intra în vigoare după ratificarea sa de către statele membre ale UE și de către Malaysia.

UE a fost reprezentată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles, iar statele membre ale UE de prim-ministrul ceh Petr Fiala. Malaysia a fost reprezentată de ministrul său de externe, senatorul Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir.

Context

În noiembrie 2004, Consiliul a autorizat Comisia să negocieze acorduri-cadru individuale de parteneriat și cooperare cu Malaysia, Filipine, Singapore, Thailanda, Indonezia și Brunei.

Au fost încheiate negocierile pentru acorduri similare cu Indonezia, Vietnam, Filipine, Singapore și Thailanda. Acordurile de parteneriat și cooperare cu Vietnam, Filipine și Indonezia au intrat deja în vigoare.

Pentru moment, relațiile bilaterale UE-Malaysia se bazează pe un acord de cooperare între Comisia Europeană și ASEAN, semnat în 1980. Noul acord de parteneriat și cooperare va înlocui acest acord actual și va consolida puternic relațiile.

Lasă un răspuns